Γιουνκερ: Ξεκαθαρισα στο Σαμαρα πως το προγραμμα λιτοτητας θα παραμεινει ανεγγιχτο

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα παραμείνει «ανέγγιχτο». Ο επικεφαλής του Eurogroup με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» τόνισε πως, στη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, επισήμανε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι συζήτηση για χρονοδιαγράμματα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις, στην ανταγωνιστικότητα και την ουσία του προγράμματος λιτότητας και ότι τη θέση αυτή έχουν, όπως λέει, οι δημοκρατίες των χωρών-μελών της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Μη θέλοντας να σχολιάσει το αίτημα του κ. Σαμαρά για παράταση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει πως αυτό θα εξεταστεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αύριο, Πέμπτη. Στη σύνοδο, θα γίνει, επίσης, ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα, όπου, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «η ύφεση είναι βαθύτερη, από ό,τι νομίζαμε».

Στο δημοσίευμα στην «Κουρίρ» αναφέρεται ότι, σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθησυχάζοντας τους πολίτες που ανησυχούν πως έχουν χαθεί τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο ή άλλες χώρες δεν έχουν εμβάσει ακόμα κανένα “φρέσκο” ευρώ στην Ελλάδα, τουναντίον λαμβάνουν τόκους». Συγχρόνως, απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες ότι η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση όπως η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και βέβαια δεν πρόκειται να σερβίρουμε στις χρηματαγορές νέες περιπτώσεις».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε να γίνουν πολλά επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων, με τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης, μιας Δημοσιονομικής Ένωσης και μιας Οικονομικής Ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, μιας θέσης της ΕΕ τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ίδιος, όπως επισήμανε, δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και θεωρεί πως η ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ ένα κράτος. Το να είναι η ΕΕ μια υπερδύναμη, δεν τον βρίσκει αντίθετο, αλλά αντιτίθεται στην προοπτική να γίνει η ΕΕ «ένα υπερκράτος, ένα γραφειοκρατικό τέρας».

ΠΗΓΗ : http://www.iefimerida.gr

20120620-140944.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: