“Ληγμενα” τροφιμα σε χαμηλες τιμες

«Ληγμένα» τρόφιμα σε χαμηλές τιμές
| Εκτύπωση | 19/10/2012 | ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Νέα αγορανομική διάταξη θα επιτρέπει την πώλησή τους
Η διάθεση τροφίμων ελάχιστης διατηρησιμότητας, εκτός όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, θα πωλούνται υπό προϋποθέσεις

Η ρύθμιση της νέας ευρωπαϊκής διάταξης δεν αφορά τις πραγματικές, αυστηρές τελικές ημερομηνίες ανάλωσης, τις ημερομηνίες λήξης των ευαλλοίωτων τροφίμων (γάλα, γιαούρτι), όπου στη συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία λήξης (με ένδειξη «ανάλωση μέχρι» ή με τον διεθνή όρο «use by»). Στο εξής θα επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Ωστόσο, η χρονική διάρκεια διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει: Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους και τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών Χρίστο Χρίστου, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να εφαρμοστεί η υλοποίηση της διάταξης.

Παραδείγματα τροφίμων ελάχιστης διατηρησιμότητας είναι τα όσπρια ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών.

Ανάλωση κατά προτίμηση
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, στα συγκεκριμένα τρόφιμα αναγράφεται το λεκτικό «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». «Συστήνεται ο κώδικας πρακτικής ούτως ώστε τα συγκεκριμένα προϊόντα να απομακρύνονται από τα ράφια των υπεραγορών πριν να παρέλθει η ημερομηνία. Να τοποθετούνται στα ράφια με κατάλληλη σήμανση, αφού προηγουμένως θα πρέπει να υποβάλλονται από τον παρασκευαστή σε εργαστηριακές εξετάσεις που θα τις παρουσιάζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες», επεσήμανε ο κ. Χρίστου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτά τα προϊόντα θα πωλούνται σε χαμηλές τιμές, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει η πολιτική της απαγόρευσης ληγμένων τροφίμων. «Είμαστε στο στάδιο της ετοιμασίας ενός κώδικα πρακτικής εφαρμογής. Υπάρχουν χώρες που το εφαρμόζουν και απαίτηση της ΕΕ είναι να εφαρμοστεί σε όλες της χώρες μετά τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις», ανέφερε. Ο κ. Χρίστου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στην εφαρμογή του μέτρου, φτάνει να υπάρχει συντονισμός και συμβουλές στις διατάξεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τι αλλάζει στις ετικέτες
Μεγαλύτερη γραμματοσειρά, περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα συστατικά και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν, είναι μερικές από τις σημάνσεις που θα αλλάξουν στις ετικέττες των τροφίμων. «Ο κανονισμός της νομοθεσίας του Νοεμβρίου του 2011 αντικαθίσταται με καινούργιες προϋποθέσεις», επεσήμανε ο κ. Χρίστου. Ήδη, είπε, έχει τεθεί σε άμεση ισχύ ο νέος κανονισμός και τον Δεκέμβριο του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή με κάποιες πρόνοιες, όπως είναι ο διατροφικός πίνακας για τον οποίο δίδεται περισσότερος χρόνος συμμόρφωσης.

Συγκεκριμένα:
Α) H γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιείται πλέον στις ετικέτες θα είναι 1,2 μιλίμετρα, που σημαίνει ότι θα είναι ευανάγνωστες και δεν θα χρειάζονται φακοί να διαβάζονται από τους καταναλωτές

Β) Δεύτερη σημαντική πρόνοια που δίδεται είναι η διατροφική δήλωση, αλλιώς διατροφικός πίνακας, ο οποίος είναι πλέον υποχρεωτικός σε όλα τα τρόφιμα.

Γ) Τρίτη σοβαρή επισήμανση είναι η σημασία που επιβάλλεται σε ό,τι αφορά τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Αυτή η παράμετρος, όπως επεσήμανε ο κ. Χρίστου, δεν θα αφορά μόνο τα συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και τα τρόφιμα που διατίθενται στα εστιατόρια, καθώς είναι απαραίτητη η πληροφόρηση του κοινού για τις ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα.

Επίσης, μια άλλη νέα πρόνοια αφορά το συστατικό και τη χώρα προέλευσής του.
«Αν ένα τρόφιμο περιέχει συστατικό που χαρακτηρίζει το τρόφιμο και αναφέρεται η χώρα του τροφίμου, που είναι άλλη από τη χώρα του πρωταρχικού συστατικού, θα πρέπει να διαχωρίζεται για να μην παραπλανάται ο καταναλωτής», δήλωσε ο κ. Χρίστου.

Ρυθμίζεται εξάλλου και η αγορά τροφίμων εξ αποστάσεως. «Υπάρχει σαφής υποχρέωση για ενημέρωση των καταναλωτών προτού αγοράσουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα και πριν παραδοθουν στον αγοραστή, θα πρέπει ο αποστολέας να δίνει πλήρη στοιχεία για το περιεχόμενο των τροφίμων καθώς και για τις χρονικές ενδείξεις λήξης.

Πηγή : http://www.sigmalive.com

20121019-102143.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: