Παππάς αρχαιοκάπηλος πουλουσε εικονες του 18ου αιωνα για 450000 ευρω

Την ώρα που προσπαθούσε να πουλήσει εκκλησιαστικές εικόνες του 18ου αιώνα αντί 450.000 ευρώ σε έναν Αστυνομικό, ο οποίος προσποιούνταν τον πελάτη, συνελήφθη ένας 46χρονος ιερέας και μια 52χρονη γυναίκα.

Η Αστυνομία στις έρευνές της κατόπιν, βρήκε και κατάσχεσε εννέα εκκλησιαστικές εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης χρηματικής και χρονολογικής αξίας.

Μάλιστα, από τις εννιά, οι πέντε, σύμφωνα με εκτίμηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας υπάγονται στο νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων,

Οι συγκεκριμένες χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα, άλλες τρεις στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα, ενώ η άλλη είναι σύγχρονης κατασκευής.

Στην κατοχή τους, σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Λάρισας, όπου διέμεναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη, δύο ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη (ένα δισκοπότηρο κι ένας σταυρός),τρεις μουσαμάδες μεγάλων διαστάσεων με φερόμενη ημερομηνία το έτος 1926, που απεικονίζουν θεματικές ενότητες νεκρής φύσης, δύο φορητοί υπολογιστές, ένα i-Pad ,έξι κινητά τηλέφωνα, πέντε βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, τρεις πιστωτικές κάρτες, μία λευκή σελίδα με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του 46χρονου, ως δικαιούχου τραπεζικού λογαριασμού.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας. Το αν οι εικόνες αποτελούν προϊόν κλοπής ακόμη ερευνάται.

Πηγή: Παππάς αρχαιοκάπηλος πουλούσε εικόνες του 18ου αιώνα για 450.000 ευρώ! | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/73593#ixzz2AESikA9r

20121024-185354.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: