Ολες οι αλλαγες που φερνει το «Μνημονιο 3» για τα κολλεγια

Διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων και τις αλλαγές στην Παιδεία που επιφέρει το νέο Μνημόνιο.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναφερόμενος στο θέμα των κολεγίων σημείωσε πως, βάσει του Συντάγματος, στην ελληνική επικράτεια μόνο τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μπορούν να παρέχουν στους αποφοίτους του ακαδημαϊκή αναγνώριση και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα με τη λήψη του πτυχίου τους.

Αντίθετα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υποστηρίζει πως η κυβέρνηση εξισώνει τα πτυχία των ελληνικών ανωτάτων ιδρυμάτων με αυτά των κολεγίων, λέγοντας η κυβέρνηση προχώρησε σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφαιρώντας τον περιορισμό του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ότι οι βεβαιώσεις σπουδών των Κολλεγίων δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους, που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης (Παράγρ.Θ.7, εδάφιο 1 του Μεσοπροθέσμου).

«Εξισώνει έτσι και ακαδημαϊκά τους αποφοίτους των Κολλεγίων με τους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων, ενώ ενισχύει για άλλη μια φορά (μετά το Μεσοπρόθεσμο) την επαγγελματική τους εξομοίωση (στο άρθρο 7, παρ.6 γ της ΠΝΠ)» υποστηρίζει ο κ. Κουράκης και σημειώνει ότι πρόκειται για πράξη που «ευθέως βάλλει εναντίον του άρθρου 16 του Συντάγματος για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας, τα κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Συνεπώς, οι απόφοιτοί τους θα μπορούν -μέσω του νέου εθνικού θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργηθεί- να ζητήσουν την επαγγελματική τους ισοδυναμία με τους αποφοίτους των ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Τέλος, οι κάτοχοι πτυχίων ή τίτλων σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών για να επιτύχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση μπορούν να αιτηθούν στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ακαδημαϊκή ισοτιμία και αντιστοιχία. Επί της διαδικασίας, ο ΔΟΑΤΑΠ αφού συγκρίνει τα προγράμματα σπουδών (διάρκεια, περιεχόμενο κ.λπ.) αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά για τη χορήγηση της ισοτιμίας ή και της αντιστοιχίας και στην περίπτωση που αποφανθεί θετικά οι αιτούμενοι εξομοιώνονται με τους αποφοίτους των Ελληνικών Δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Πηγή: Ολες οι αλλαγές που φέρνει το «Μνημόνιο 3» για τα κολλέγια | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/77767#ixzz2CtGrHsJj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: