ΦΩΣΚΟΛΟΣ: Πανω απο 1,7 δισ. βαρελια τα αποθεματα στην Κρητη

Της Κατερίνας Μυλωνά

Τον επόμενο ενάμιση χρόνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην Κρήτη!

Το μέλος της Επιτροπής Ανακήρυξης της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της κυβέρνησης του Καναδά για θέματα υδρογονανθράκων, δρ. Αντώνης Φώσκολος, δηλώνει στην «Π» ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες και στην Κρήτη, απογοητευμένος, όμως, που η όλη διαδικασία καθυστέρησε ενάμιση χρόνο.

Τονίζει πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και γίνονται όπως ακριβώς έγιναν και στην Κύπρο.

Αναφορικά με την προχθεσινή ανακοίνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων, σχολιάζει πως οι προηγούμενες γεωφυσικές έρευνες που έγιναν πριν από 30 χρόνια, ήταν ρηχές και όχι καλής ποιότητας. Τα κοιτάσματα, όμως, βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, περίπου τριών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ υπάρχει ένα στρώμα παχύ άλατος που δεν ήταν δυνατό να επιτρέψει τον εντοπισμό τους. Τώρα, όμως, η τεχνολογία είναι προηγμένη και οι έρευνες θα δείξουν τι θησαυρός κρύβεται κάτω από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Φώσκολου, τα αποθέματα προς εκμετάλλευση είναι 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου στην Κρήτη και 3,5 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου, (τα αντίστοιχα ποσά για το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα είναι 2 δισ. βαρέλια και 0,3 τρισ. Μ3).

Η ακαθάριστη αξία των αποθεμάτων εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ είναι 1.710 δισ. δολάρια, τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από μια 25ετή εκμετάλλευση ανέρχονται στο 20% των ακαθαρίστων κερδών, δηλαδή 342 δισ. ευρώ και των περιφερειών Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου 5%, δηλαδή 85,5 δισ. ευρώ.

Μας δίνουν οικόπεδο οι Κύπριοι

Στο μεταξύ χθες ο Γιώργος Λιλλήκας, υποψήφιος στις κυπριακές προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ενημέρωσε τον Έλληνα πρέσβη, Βασίλη Παπαϊωάννου, για την πρότασή του να παραχωρήσει η Κύπρος στην Ελλάδα ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ, «με τους ίδιους όρους που παραχωρούνται αυτά τα οικόπεδα σε άλλες διεθνείς εταιρείες».

«Η Ελλάδα πάντα στήριζε την Κύπρο και εάν μπορούμε, ως Κύπρος, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντεπεξέλθει σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά σήμερα, θα πρέπει να το πράξουμε και να είμαστε και εμείς στο πλευρό της Ελλάδας», είπε ο κ. Λιλλήκας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρέσβη.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι δύο άντρες συζήτησαν, ακόμη, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και ενημέρωσε τον κ. Παπαϊωάννου για τις προγραμματικές του θέσεις στα βασικά ζητήματα της Κύπρου.

Πηγή: http://www.patris.gr/articles/232506

20121206-204448.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: