Ο γραφικός χαρακτήρας ενός Έλληνα γιατρού στο “μικροσκόπιο” της CIA

Ένα νέο κρυπτογραφημένο γλυπτό, φιλοτεχνημένο μάλιστα από έναν Έλληνα παθολόγο του ΙΚΑ Πατησίων, ονόματι Πάνο Ι. Σεφταλιά, κοσμεί από σήμερα την είσοδο του αρχηγείου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, CIA, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Το γλυπτό έχει στηθεί ακριβώς μπροστά από το γνωστό έργο “Kryptos”, του Τζέιμς Σάνμπορν, ενός γλύπτη από την Ουάσιγκτον. Το έργο τού είχε ανατεθεί το 1988, όταν η CIA, έκτιζε το νέο της κτίριο.

To “Kryptos” (βλ. φωτογραφία αριστερά) αποτελείται από 865 χαρακτήρες που δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα και είναι γραμμένοι πάνω σε χαλκό πάχους 1,25 εκατοστών. Αν και από τη δημιουργία του έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια, το μήνυμά του δεν έχει καταφέρει ακόμη κανείς, εντός ή εκτός της CIA, να το αποκρυπτογραφήσει πλήρως.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του theblob.gr στην Ουάσιγκτον, Τομ Μπαίρνις, η ηγεσία της CIA, έκρινε σκόπιμο να ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τον πήχη. Έτσι πριν από λίγους μήνες προκήρυξε έναν διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, καλώντας καλλιτέχνες απ’ όλο το κόσμο να δημιουργήσουν το “διάδοχο” γλυπτό του Kryptos. Συνολικά υποβλήθηκαν περισσότερες από 850 συμμετοχές με αδιαφιλονίκητο νικητή το έργο του 48χρονου παθολόγου απ’ την Κυψέλη.
To νέο γλυπτό, δια χειρός του Έλληνα γιατρού, πρόκειται επί της ουσίας για ένα κολάζ από χειρόγραφες γνωματεύσεις και συνταγές φαρμακευτικών αγωγών που έχει δώσει στο παρελθόν σε ασθενείς του, γραμμένες με μπλε ή μαύρο bic στυλό, οι οποίες είναι στερεωμένες με πινέζες, πάνω σε έναν πίνακα από φελλό ύψους 2 μέτρων και πλάτους 3,5 μέτρων.
Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα κρυπτογραφίας, ο γραφικός χαρακτήρας των γιατρών εν γένει αλλά ειδικότερα των Ελλήνων, λόγω αλφαβήτου, αποτελεί μια πραγματική πρόσκληση-πρόκληση για τους απανταχού λάτρεις της αποκρυπτογράφησης. Μάλιστα, εκφράζουν την βεβαιότητα, ότι το γλυπτό του Δρ. Σεφταλιά, πρόκειται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τους για την επόμενη 50ετία τουλάχιστον.

Πηγή: theblob.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: