Τριτεκνοι στο στοχαστρο μαζι με Πολυτεκνους

Ύστερα από πιέσεις του Συλλόγου τριτέκνων περιφερείας Νομού Αττικής αλλά και τριτέκνων μεμονωμένα, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στις 28/02/2013 νομοσχέδιο με το οποίο βελτιώνονται τα ποσά που θα καταάλλονται στις οικογένειες τριτέκνων.

Από το 2008 οι οικογένειες τριτέκνων που είχαν παιδί μικρότερο από την ηλικία των 6 ετών λάμβαναν 3.156 ευρώ ανά έτος. Από το Νοέμβριο του 2012, καταργήθηκε το επίδομα τριτέκνων και εισήχθη το Νέο Επίδομα Στήριξης Τέκνων.

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου, και τον Ιανουάριο του 2013, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσθέσει ακόμη 500 ευρώ ανά έτος. Στις 28/2/2013 μετά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες του Συλλόγου, προστέθηκαν ακόμη 1.000 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, το ποσό αυτό συνολικά δεν μπορεί να συγκριθεί με το παλαιό ετήσιο επίδομα των 3.156 ευρώ που λάμβαναν οι τρίτεκνοι μέχρι 30/10/2012. Το αποτέλεσμα; Ο Σύλλογος τριτέκνων περιφερείας (νομού) Αττικής προέβη σε Αγωγή στα δικαστήρια για να δικαιωθεί.

Οι τρίτεκνοι, όπως και οι πολύτεκνοι, ανέβαιναν το Γολγοθά τον τελευταίο καιρό λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή των επιδομάτων τους και στη συνέχεια με κατάργηση του επιδόματος τους. Τελικά, ύστερα από διεκδικήσεις τους κατάφεραν να πετύχουν την αναδρομική απόδοση του επιδόματος τους στα τέλη αυτού του Φλεβάρη.

Ωστόσο, πάντα είχα μια απορία με τις αναδρομικές πληρωμές. Υπάρχει κάποιο on/off κουμπί στο στομάχι σου ή στο στομάχι των παιδιών σου ή κάποιο πάγωμα των πληρωμών λογαριασμών που έρχονται φουσκωμένοι λόγω φόρων, ώστε να περιμένεις να πας σούπερ μάρκετ ή στη δημόσια υπηρεσία αντίστοιχα όταν λάβεις την πληρωμή αναδρομικά; Θα μου πεις ότι εδώ πρόκειται για ένα επίδομα και όχι για το μηνιαίο μισθό σου στον οποίο βασίζεσαι. Αλλά αν αυτή η αναδρομική πληρωμή των επιδομάτων συνδυάζεται με αναδρομική πληρωμή των μισθών, επειδή η χώρα που κατοικείς βρίσκεται σε κρίση;

Επιπλέον, αν η εταιρεία που δουλεύεις εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, ώστε να σε πληρώνει λιγότερο ή καθόλου; Τότε τι κάνεις; Και δεν μιλάμε για κάλυψη αναγκών πολυτελείας, αλλά για αυτές τις ανάγκες που βρίσκονται κάτω κάτω στην πυραμίδα του Maslow και σε όποιο μάθημα κοινωνικής επιστήμης και αν έχω παρακολουθήσει τον συναντάω μπροστά μου αυτό τον πολύ σοφό άνθρωπο.

Και για να επιστρέψω στο θέμα μας, δηλαδή την μεταχείριση των τριτέκνων, θεωρούσα μια σημαντική κατάκτηση τους το επίδομα και τα διάφορα προνόμια που απολάμβαναν. Μάλιστα, το θεωρούσα ιδιαίτερα ευαίσθητο και προνοητικό να αποδίδει η Ελλάδα ένα τέτοιο επίδομα από τη στιγμή που με το ζόρι απέδιδε επίδομα στους πολυτέκνους αλλά τα σχέδια νόμου ήρθαν και πάλι να με διαψεύσουν. Θα μου πείτε, ότι όλοι υφίστανται μειώσεις και δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις αλλά κάτι τέτοιο θα το δεχτώ μόνο αν διαπιστώσω ότι οι μειώσεις και οι στερήσεις εφαρμόζονται δικαίως σε όλους ανεξαιρέτως.

Ας ελπίσουμε, ότι με την τόλμη και την επιμονή που επιδεικνύουν οι τρίτεκνοι θα επιτύχουν ξανά το στόχο τους, όπως άλλωστε το έχουν αποδείξει και στο παρελθόν.

http://triteknoinomouattikis.blogspot.gr/

20130306-132236.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: