Νεα απο το ”χαρατσι”

Νέα από το «χαράτσι»

«Errare Humanum est» (μτφρ: το σφάλλειν ανθρώπινον), αλλά εάν συμβαίνει επειδή βιαζόμαστε να εισπράξουμε και να καλύψουμε τρύπες από δω κι από κει μάλλον θα έπρεπε να πω «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το χαράτσι και επιβλήθηκαν οι φόροι όπως όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις με λανθασμένους υπολογισμούς. Τουλάχιστον, βέβαια προβλέπονται και «θεραπευτικές ρυθμίσεις». Εκ των υστέρων βέβαια… 60.000 άτομα θα λάβουν επιστροφή χρημάτων για τα λάθη αυτά με ρύθμιση η οποία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά τους λανθασμένους υπολογισμούς τώρα, αφορούν τους λογαριασμούς ΔΕΗ που παρέλαβαν δεκάδες διαχειριστές. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι στη χρέωση για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβανόταν και το χαράτσι, το οποίο υπολογίστηκε λανθασμένα πάνω στην κοινόχρηστη επιφάνεια της πολυκατοικίας. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς προσέφυγαν οι ίδιοι κατευθείαν στη ΔΕΗ για να διορθώσουν το λάθος γιατί τελικά αν δεν βοηθήσεις εσύ τον εαυτό σου κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει.

Η εμπειρία του παρελθόντος άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα θετική, αφού όταν είχαν γίνει λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ανάγκασαν τους πολίτες να πληρώσουν κανονικά τον φόρο, με την υπόσχεση ότι κάποτε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Κατά πόσο μπορούσαν να βασιστούν σε αυτή την υπόσχεση είναι ένα άλλο θέμα.

Ο λογαριασμός κοινοχρήστων κάποιων καταναλωτών, μάλιστα, είχε φουσκώσει σημαντικά εξαιτίας του λάθους αυτού. Άλλο ένα πρόσθετο έξοδο στο γενικότερα παραφουσκωμένα έξοδα του ελληνικού νοικοκυριού τον τελευταίο καιρό.

Για να φτάσει το Υπουργείο στο σημείο να παρέμβει, εκείνοι οι πολίτες που διαπίστωσαν το λάθος πάλεψαν μεταξύ γραφειοκρατίας και ασυνεννοησίας, ενώ τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό επρόκειτο για απλά μαθηματικά.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: ένα από τα χαρτιά που έπρεπε να συλλέξουν ήταν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν λανθασμένα είναι κοινόχρηστοι. Εν συνεχεία, τη βεβαίωση αυτή έπρεπε να προσκομίσουν στην εφορία και να υποβάλουν αίτηση για τη διαγραφή του χαρατσιού.

Επιπλέον, η διατήρηση του χαρατσιού για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013, πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα, κατέστησε σαφή την ανάγκη μεταβατικής περιόδου, ώστε από το 2014 το ειδικό τέλος να ενσωματωθεί στον προωθούμενο φόρο ακινήτων.

Τέλος, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως εξετάζεται το χαράτσι να είναι ελαφρώς τροποποιημένο, πιο ήπιο, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή θα επέλθει από την 1/1/2014. Κάτι τέτοιο ακούγεται καθησυχαστικό αλλά και αρκετά μακρινό.

Ελένη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: